top of page
Vyhledat
  • bezcestofky

Zadar s dětmi

Aktualizováno: 11. 2. 2020

Zadar se nachází v srdci severního Chorvatska. Toto město s bohatým kulturním dědictvím se z části rozkládá na pevnině a z části na malém poloostrově. Pobřeží obklopuje mnoho menších či větších ostrovů. Rodiny s dětmi ocení nejen historické památky, ale hlavně skvělé koupání, mnoho dětských hřišť a národní parky Poklenica a Kornati, které jsou v dojezdové vzdálenosti. V posledních letech turisty lákají zejména dvě unikátní atrakce na pobřeží v západní části města: Mořské varhany a Pozdrav Slunci.

Letiště v Zadaru – jak se dostat do centra Zadaru

Letiště se nachází asi 12 km od města. Do centra vás zaveze autobus společnosti Liburnija Zadar, jehož zastávka se nachází vpravo přímo u výstupu z letiště. Nenechte se zmást, zastávka není výrazně značená, ale je jediná široko daleko. Autobus nejdříve přijíždí na hlavní autobusové/vlakové nádraží, kde máte možnost přestoupit na městské či meziměstské linky. Dále pokračuje do historického centra (stanice Liburnska Obala 4), odkud se autobus vrací zpět přes nádraží na letiště. Cesta na nádraží zabere 15-20 minut, do starého města o 5 minut déle.


Cena za jednu jízdu (koupíte u řidiče) je 25 chorvatských kun (HRK) včetně zavazadla, děti do 5 let nic neplatí.


Jízdní řád závisí na ročním období. Dle nepsaného pravidla autobus odjíždí 30 minut po přistání letadla.


Ubytování v Zadaru

Pokud jde o ubytování, záleží na vašich prioritách a délce dovolené. Pro kratší pobyt doporučuji ubytovat se na poloostrově.


Přestože tato oblast není příliš velká (poloostrov má na délku 3,5 km a dá se přejít asi za hodinu), s dětmi je lepší využít MHD. Záleží pak jen na vás, zda zvolíte severní část s historickým centrem, anebo část jižní, kde jsou převážně rodinné domky.

Jestliže je vaším cílem dlouhodobý pobyt a relax u moře, doporučuji pláž Borik na pevninské části, která nabízí ubytování a veškeré služby pro rodiny s dětmi. Jedinou nevýhodou je větší vzdálenost od centra města.

Doprava v Zadaru a jeho okolí

Veřejnou dopravu v Zadaru zajišťuje společnost Liburnija 10 linkami. Jízdenky MHD zakoupíte pohodlně u řidiče (za 10 kun, zpáteční za 16 kun, maximální doba cesty 50 minut) nebo v kiosku: Liburnia, Tisak, Slobodna Dalmacia. Jak jsem již zmínila, děti pod 5 let mají MHD zadarmo (nestalo se nám, že by vyžadovali prokázání věku).


Zde najdete mapu města a autobusových linek s vyznačenými plážemi.

Při vyhledávání spojů (i meziměstských) doporučuji využít mobilní aplikaci CityBus Zadar.


Co vidět a dělat v centru Zadaru

- Promenáda Riva

  • Pozdrav Slunci – Sluneční soustava na konci Istrijského nábřeží. Dominantou je Slunce o průměru 22 metrů, které se skládá z 300 vícevrstvých skleněných desek a solárních modulů. Celá instalace je po západu slunce úžasnou světelnou podívanou.

  • Mořské varhany – hudební instalace zabudovaná do pobřeží na místě zvaném „Punta“, které se nachází na západní špiče poloostrova. I při menším vlnobití varhany vydávají melodické tóny.

  • Dětské hřiště a parky

- Forum – náměstí z románského období, v jehož okolí také naleznete:

  • Kostel sv. Donáta – v jehož zdech jsou zabudovány pozůstatky římského fóra

  • Katedrála sv. Stošije – z jejíž zvonice je krásný výhled na město

- Trg pet bunara - náměstí s pěti historickými studnami

- Kalelarga (Wide Street) – nejvyhlášenější ulice, centrum setkání a večírků

- Narodni trg – náměstí s historickými budovami

- Přístav Foša

- Pevnost Mari Arsenal

- Z nesčetných muzeí bych ráda zmínila Muzeum Iluzí, které by mohlo zajímat zejména děti

- park Perivoj Vladimira Nazora s dětským hřištěm

- Dětské hřiště s výhledem na moře naleznete i na jihu poloostrova mezi rodinnými domky

Pláže

- Podbrig – malá pláž na jihu poloostrova

- Kolovare – městská pláž s veškerou vybaveností

- Borik – oblíbená pláž asi 4 km z centra města s množstvím aktivit pro rodiny s dětmi a veškerou vybaveností




 

Výlety v okolí Zadaru


Zaton

Toto zemědělské městečko je vzdálené 15 km od Zadaru. Nachází se zde i stejnojmenné rozsáhlé a vyhledávané letovisko, které navštěvují místní i cizinci.


Pláž v Zatonu je dlouhá 1,5 km a má ideální podmínky pro rodiny s dětmi – pozvolný přístup do moře, písčito-štěrkové pobřeží, sportovní vyžití, dětská hřiště a borovicový les poskytující chládek.

 

Nin

Nin je vzdálený 16 km severozápadně od Zadaru a patří mezi nejstarší královská města v Chorvatsku. Pozoruhodná je jeho poloha – historické centrum je rozloženo na malém ostrově uprostřed laguny, který je spojen s pevninou dvěma kamennými mosty.


Co vidět a dělat v Ninu

- Kostelík sv. Kříže nacházející se v centru je nejmenší katedrálou na světě (600 m od zastávky busu).

- Historické městské brány

- Kostel sv. Ambrose

- Dětské hřiště poblíž západní historické městské brány

- Královnina pláž – mělká, písčitá, dlouhá 3 km, oblíbená zejména rodinami s dětmi, vzdálená 2 km od zastávky busu

- Pláž Ninska laguna

 

Sukošan

Toto město se nachází 11 km jihovýchodně od Zadaru a je jedním z největších jachtařských přístavů. Naleznete zde udržované pláže s pozvolným přístupem do moře, což ocení především rodiny s dětmi.


Pláže:

- Children’s paradise

- Beachvolleyballplatz

- Punta Bibinje

 

Ugljan

Ostrov Ugljan leží přímo naproti Zadaru a je nejhustěji osídleným ostrovem Jadranu. Ugljan si vysloužil název „Zelený ostrov“, pěstují se zde totiž zejména olivy, fíky a vinná réva.

Pokud máte dostatek času, můžete procestovat větší část ostrova. My jsme jeho návštěvu pojali pouze jako jednodenní výlet. Osvědčilo se nám heslo „i cesta je cíl“ - největší atrakcí pro děti nebyl ostrov jako takový, ale cesta trajektem.


Doprava na Ugljan

- Doporučuji využít trajekt. Ten vyplouvá buď ze zastávky u historického centra Zadaru anebo z přístavu na jihu od poloostrova (ten jsme využili my). Zde najdete i dětské hřiště ve tvaru lodi, kde si můžete zpříjemnit čekání na spoj. Pro vyhledání cesty k přístavu opět doporučuji MHD aplikaci.

- Přepravu zajišťuje společnost Jadrolinija – v odkazu naleznete ceník a jízdní řád do přístavu Preko (Ugljan), ale lze dohledat i spoje na jiné ostrovy.

Z přístavu Preko (zde se nachází i místní autobusová zastávka) vede promenáda podél moře až k „centru města“, kde se nachází malé dětské hřiště a malá pláž. Přístup do vody potkáte na promenádě několikrát, stejně tak jako mnoho restaurací.


Kali je největším městem ostrova a jeho historické centrum zvané Siget se nachází na malém kopečku, z něhož je krásný výhled na celé okolí. V tomto rybářském městečku se koná nejstarší rybářská slavnost na Jadranu – Tunuare.

 


Národní parky a jezera V okolí Zadaru můžete navštívit několik národních parků – Paklenica, Plitvice, Kornati, Telašćica nebo Velebit, které jsou rájem pro milovníky přírody a aktivní dovolené. Veškeré informace včetně dopravy naleznete na webových stránkách.



 

Mapa k nahlédnutí zde


2 278 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page